Jak a kdy začít

Při detoxikaci organizmu rozhodně není třeba držet dlouhodobý půst. I jednodenní detoxikační režim dokáže pomoci. Tělo se nemusí soustředit na trávení a svou energii může věnovat právě pročištění.
Nejlépe se naše tělo zbavuje toxinů na jaře a na podzim, ale pročišťovací dny si samozřejmě můžeme dopřávat po celý rok, ideálně dvakrát měsíčně. Detoxikovat ale neznamená hladovět, jen svému tělu dopřát snadno stravitelné potraviny a dostatek tekutin. Pokud se cítíme na jednodenní půst, při kterém budeme pouze pít zázvorový čaj a detoxikační čaje, můžeme, ale jak se říká, není nutné si dělat násilí, jde to i mírněji.
Den před detoxikací se doporučuje k obědu pouze dušená zelenina nebo zeleninová polévka a k večeři ideálně jen čerstvě vymačkanou celerovou nebo mrkvovou šťávu, případně šťávu z červené řepy.
Druhý den pijeme vlažnou převařenou vodu s citrónem a medem, zázvorový nebo detoxikační čaj, čerstvě vymačkané šťávy z citrusů, jablek, mrkve, červené řepy nebo celeru. K obědu je možné uvařit si šálek zeleniny (ne brambory a lilkovou zeleninu) nebo celozrnných obilovin. K večeři si pak dopřát opět šálek vařené zeleniny, zeleninové polévky nebo vařených celozrnných obilovin nebo jen šťávu z červené řepy, mrkve či celeru. Nezapomeňme dostatečně pít.
Po detoxikaci přecházíme na běžnou stravu pozvolna, určitě není vhodné uvařit si k obědu vepřo, knedlo, zelo.